Digital nomade: Trine rejser ud i verden og tjener penge imens

Jeg sluger artikler, blogs og podcasts om mennesker, der rejser ud og rundt i verden. Imens de arbejder – og lever af deres arbejde, som kan leveres digitalt. Og samtidig har skolesøgende børn. For der er, i min verden, stor forskel på kun at skulle tage vare på og hensyn til sig selv – eller også at skulle inkludere børn.

Det er dybt fascinerende, og jeg tænker, at det taler til min iboende udlængsel og trang til eventyr. Jamen – hvorfor får jeg så ikke bare lettet bagdelen fra sofaen? Præcis. Jeg vil det jo så åbenbart ikke NOK. Ikke nok til at sælge vores hus, tage børnene ud af skolen, opsige job og så bare af sted. Men måske en dag? Indtil da nyder jeg at følge andres færd.

Los Angeles – Foto: Trine Toft.

Trine Toft turde ændre hverdagen

Trine Toft “faldt jeg over” på LinkedIn. Som jeg husker det var det et billede, hvor der stod Los Angeles, et par ben i shorts og to computere. Det kunne jo være en ferie, men du skriver ikke “Jeg elsker mit job…” som billedtekst til et feriebillede. Derfor læste jeg videre. Fandt ud af, at Trine, med kæreste og søn, kan betegnes som digitale nomade = Rejser rundt i verden imens hun lever af det, som hun producerer. Digitalt. 

Trine og kæresten arbejder. Foto: Trine Toft.

Jeg skrev straks til Trine. Var nysgerrig og hun sagde beredvilligt ja til at svare på mine spørgsmål. Læs med fra en anden verden!

Jeg spørger – Trine svarer. Sluttelig er det din tur til at spørge Trine!

Hvor længe har du været selvstændig?

I 2014 kastede jeg mig for alvor ud et liv, hvor jeg selv er chefen. Jeg er oprindelig uddannet bibliotekar, men følte at det var svært at få alle mine kompetencer i spil, hvis jeg ikke blev selvstændig. 

Jeg har altid gerne villet noget mere og er ikke bange for at gå imod strømmen. Livet er andet end et 9-16-job, og for mig handler det om frihed. Friheden til selv at vælge, hvad jeg vil bruge min tid på. 

Efter en god gang stress, hvor jeg var sendt til tælling i flere år, besluttede jeg mig for, at jeg ville bruge resten af mit arbejdsliv på at lave noget, der gør mig glad.

Jeg har forsøgt med flere forskellige ting, blandt andet en webshop og som foredragsholder, men landede til sidst med det, jeg altid gerne har villet: At skrive. Jeg har udgivet flere bøger, på forlag og som selvudgiver, og skriver også på flere blogs. At skrive har den fordel, at det er et arbejde, jeg kan passe alle steder, så længe der er strøm og internet. Jeg skriver meget om de steder, jeg besøger og får masser af ny inspiration med hjem.

Cook Islands – Foto: Trine Toft.

Hvad kalder du dig selv, når du præsenterer dig for nye mennesker?

Jeg starter med at sige, at jeg skriver – men det kræver en lille forklaring. For hvad er det, jeg skriver? Jeg har dels mine bøger, som jeg sælger på mine hjemmesider – og så hjemmesiderne, som jeg laver artikler på.

Hvori består din forretning? Hvordan tjener du penge?

Bøgerne får jeg trykt selv og sælger dem via hjemmesiderne. På hjemmesiderne har jeg også reklamer og affiliate-aftaler, og jeg tjener herigennem penge, når folk læser artiklerne og/eller køber de produkter, jeg skriver om.

Du kan se mine hjemmesider her:

www.prettypage.dk– forlagssiden

www.hvadvilduvide.dk– projektvejledning til studerende

www.enligmor.dk– jeg er ikke selv enlig mor længere, men siden har mange læsere

www.lounoire.dk– her skriver jeg om alt, der gør kvinder glade

www.udgivselv.dk– min side for selvudgivere

www.decembervej.dk– min nyeste side, som kommer til at handle om julen

Samtidig har jeg også et deltidsjob i min kærestes kaffebar, for lige at få de sidste ender til at hænge sammen. Fremfor et job som bibliotekar, hvor jeg også skulle arbejde med en computer, er det rart at komme ud og bruge kroppen og tale med andre mennesker. Det kan godt være lidt ensomt at sidde herhjemme og skrive alene.

En bedre halvdel: Kærestens kaffebar og supplerende indtægt. Foto: Trine Toft.

Hvor i verden er du? Hvor er du/I generelt lokaliseret? 

Jeg flyttede fra København til Svendborg for 13 år siden. Jeg er oprindelig herfra, og jeg vidste godt, at det her er lettere at klare sig for en lav indtægt. Jeg købte mit hus for 1 million. Der er tre etager og 5 minutter på cykel til stranden.

Rejser du/I hyppigt eller slår I jer ned halve/hele år?

Lige nu er min søn 13 år, og han er glad for sin skole i Danmark. Den store forkromede plan er at være væk fra Danmark fra oktober til april, så snart det kan lade sig gøre. Hverken min kæreste eller jeg kan lide vinter. 

Har du ingen fast bopæl i DK?

Jo, og det kommer jeg også til fremover. Med i planen er dog at leje det store hus ud og flytte i en billig lejlighed eller et kolonihavehus om sommeren.

Shopping på spansk i Sevilla – Foto: Trine Toft.

Hvad laver din bedre halvdel – også selvstændig?

Min kæreste ejer sammen med en kompagnon som sagt kaffebaren, to værtshuse, to eventlokaler og en festival. Sommeren er klart hans travleste tid, og om vinteren er der mere stille. Det er her, vi tager ud og ser på verden. Om sommeren arbejder vi begge to så meget, vi kan, og om vinteren slapper vi af.

Vi har tidligere været afsted i to uger, og denne gang prøvede vi så med en hel måned. Det er planen, at vi i de næste år tager længere og længere tid af sted, indtil vi til sidst kan være væk hele vinteren. Vi elsker begge to sommeren her i Danmark og vil ikke undvære den.

Farverige frugter – foto: Trine Toft.

Hvor mange børn har I? Skolealder? Hvis ja – hvordan håndterer I det?

Min søn har lige så meget udlængsel som min kæreste og jeg og er glad for at være af sted. 

Han går på en privatskole, hvor det er i orden, at han er væk, så længe han kan følge med. I 8. og 9. klasse bliver vi dog nødt til i højere grad at tage hensyn til, at han skal til eksamen. Her har vi ikke helt regnet ud, hvad vi gør.

Efter 9. skal han have et sabbatår, hvor han sandsynligvis tager alene på high school. Hvis det ikke kan lade sig gøre, finder vi på noget, hvor vi sammen kan tage ud i verden.

På vores seneste tur var der ikke plads i kufferten til de mange skolebøger, men det betyder ikke, at der ikke blev arbejdet. Min søn fik bl.a. lov til at bruge sit engelsk, når vi skulle bestille mad på restauranterne, han googlede seværdigheder og fandt ud af, hvordan vi kom derhen, og der blev læst engelske bøger – og så fik han også prøvet at grundkede sig. Noget, der er lidt en mangelvare i dag, hvor hans smartphone normalt er klistret til hånden. Men der var ikke særlig meget internet på turen.

Min søn har indhentet det meste skolearbejde, efter han kom hjem, men meget af turen blev brugt på at være sammen. Når vi sad og snakkede på terrassen, kom det pludselig frem, at han ikke var så god til kommaer, og så trænede vi det, ligesom det også var ham, der stod for at omregne valuta i hovedet – noget, jeg virkelig ikke er skarp til. 

Jeg er af den overbevisning, at læring kan ske mange andre steder end lige i klasseværelset. Min søn har virkelig dygtige lærere på sin skole, men hvor mange 13-årige kan finde rundt i Los Angeles? Han har allerede taget en beslutning om, at han som voksen vil have et job, hvor han kan rejse, og jeg synes, at jeg som forælder også har et ansvar for at ruste ham til det.

 Los Angeles Memorial Coliseum – Foto: Trine Toft.

Hvordan er en gennemsnitlig arbejdsdag skruet sammen?

Hver dag når jeg at skrive 3-4 artikler. Bøgerne holder jeg lige pause med i øjeblikket, for det tager lang tid at skrive en bog, og der er ingen garanti for, at den sælger. Når jeg skal på arbejde i kaffebaren, står jeg op kl. 5 og skriver et par timer inden, og ellers arbejder jeg formiddag og eftermiddag.

Det er egentlig lidt skægt at tale om ”en arbejdsdag”, for sådan en har jeg ikke rigtig. Mit arbejde er også min hobby, og det er sjældent, jeg ikke lige tager noter eller billeder til de næste artikler. Jeg arbejder også i weekenden og på ferier. 

Min kæreste og søn er meget tålmodige mennesker, der altid venter med at spise, så jeg lige kan tage billeder af deres mad. 

Er du tilfreds med din indtjening? Hvad skal du som minimum tjene pr. mdr., for at din livsstil hænger sammen?

Når 2019 er slut, skulle jeg meget gerne kun have de vagter i kaffebaren, som jeg har lyst til. Jeg er god til at leve på en sten, har solgt min bil og køber sjældent nyt tøj. 

Det fylder mig med glæde at kunne bruge tid på at skrive, og jeg har ikke behov for at trøstekøbe, som dengang jeg var bibliotekar.

Det gør mig ikke så meget, hvis jeg aldrig får en høj indtjening på at skrive, men jeg vil gerne kunne leve af det på fuld tid. Som bibliotekar har jeg haft en årsindtægt på 300.000, og den levede jeg godt for, og det kunne jeg godt tænke mig at have igen. Det vigtigste er dog friheden til at rejse og skrive og have tid sammen med min familie.

USA, Udsigt fra Bank Tower – Foto: Trine Toft.

Hvad er dit næste mål/ønske for fremtiden? Både forretningsmæssigt og privat.

Mit mål for 2019 er også at have 1000 artikler i alt på hjemmesiderne. Jeg kan jo regne ud, hvad jeg i snit tjener på en enkelt side, og med så mange kvalitetsartikler begynder det at ligne en fast indtægt.

På vores sidste ferie havde jeg meget tid til bare at gå og sludre med min søn, og vi talte blandt andet om drømme. Han blev meget overrasket, da jeg fortalte, at jeg har det meste af det, jeg drømmer om. Der er ikke så meget tilbage, andet end de store ønsker om, at vi alle sammen er sunde og raske og kan være sammen – og så at jeg kan leve af at skrive. Ellers har jeg i det store og hele det liv, jeg altid har drømt om.

Her er vi i øvrigt meget forskellige, sønnen og jeg. Han drømmer om at tjene store penge og kalder med et glimt i øjet mig og min kæreste for ”et par gamle hippier”. Men friheden til at rejse og til at lave det, der gør mig glad, er det, der driver mig. Selvfølgelig er det rart at have pengene til at gøre det, men jeg vil ikke vente med at leve mit drømmeliv, til jeg er blevet pensionist.

Nu kan du spørge Trine!

Har du spørgsmål til Trine, så svarer hun meget gerne! Skyd løs i kommentarfeltet neden for. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.