Træk vejret – det er gratis og gør dig godt

“Vejrtrækning er aldrig blevet en succes, når vi taler om vores sundhed. Sikkert fordi det ikke kan kommercialiseres.”

Ordene er James Nestors og konteksten kommer til slut i dette blogindlæg.

Det er årets første dag og per definition startskuddet for at starte mange gode vaner. Klassikere er rygestop, starte med at dyrke motion og spise sundt.

At trække vejret korrekt er en fundamental god vane, som jeg selv først er blevet opmærksom på, og har “dyrket aktivt” det seneste års tid.

Photo by Fabian Møller on Unsplash

Reddet af en brun papirspose

For mange år tilbage, men det var i 2005 – husker vores første barn var meget lille, fik jeg et fysisk bevis for, hvad der kan ske ved at trække vejret “forkert”. Jeg havde et voldsomt maveonde. En madforgiftning eller en maveinfluenza? Faktum var at jeg havde ondt i maven. Så ondt, at jeg ikke kunne slappe af og trække vejret roligt. Jeg hyperventilerede. Så hurtigt og så længe, at jeg til sidst ikke kunne bevæge arme og ben. Kun i den ene side af kroppen, som jeg husker det. Jeg gik selvsagt i panik. Var sikker på, at jeg havde fået en hjerneblødning og derfor lammet i den ene side. Jeg skreg til min mand, at han skulle ringe 112 og det gjorde han. Endelig. I mit hoved føltes hans reaktion langsom – men var det sikkert ikke.

Ambulancen kom, og redderne var efter få spørgsmål hurtige til at diagnostisere mig. De hev en brun papirspose frem og bad mig trække vejret ned i posen. Meget forunderligt. “Hallo jeg er lam, og I beder mig trække vejret gennem en papirpose”.

Men der skete det fantastiske, at min “lammelse” forsvandt. Helt fantastisk! Sikke en lettelse.

Jeg anede ikke, hvad der skete. Redderne kunne fortælle mig, at jeg havde hyperventileret så længe, at jeg havde overiltet mit blod. Var jeg fortsat, var det næste, der ville ske, at jeg ville gå i krampe – og besvime. Det ville også have været en løsning min “lammelse”.

På trods af den oplevelse, skænkede jeg ikke vejrtrækning en tanke efterfølgende. Jo, jeg var opmærksom på aldrig mere at hyperventilere, men ellers ikke.

Indtil fornylig, hvor jeg har læst og lyttet en del om vejrtrækning og åndedræts gode indflydelse på vores velbefindende.

Vi glemte at trække vejret

Det kan synes som en selvfølgelighed at trække vejret. Hvordan kan det gøres “forkert”? Er det overhovedet muligt?

Når hverdagen pisker af sted har det været nemt for mig, ubevidst, at trække vejret kort og hurtigt. Altså meget overfladisk ved kun at bruge den øverste del af lungerne. Jeg tænkte aldrig over, hvorvidt jeg trak vejret gennem næse eller mund. Men det gør faktisk positiv forskel, både fysisk og psykisk at kunne trække vejret korrekt. Og den viden vil jeg gerne dele med dig. Du skal også have fornøjelsen af at mærke forskellen.

Photo by Letizia Bordoni on Unsplash

Hvordan trækker du vejret bedst?

Der bliver ofte talt om at trække vejret helt ned i maven, men start med at tænk på at puste maksimalt ud. Tøm lungerne for luft. Des lettere er det at trække vejret dybt ind.

  • Pust luft ud af næsen så længe du kan. Herefter træk vejret ind gennem næsen. Hold vejret et øjeblik. Pust vejret ud gennem næsen. Et langt sejt træk. Gentag. Brug længere tid på udånding end indånding, og dét er min erfaring, at det er en svær vane.
  • Lav ovenstående vejrtrækningsøvelse flere gange i løbet af dagen. Bare et par minutter. Liggende/siddende med øjne lukkede/åbnede. Det er underordnet. Vejrtrækningsøvelsen giver giver ro og fokus. Inden du står ud ad sengen. På vej til job. Inden et møde. Imens du ser TV. Etc. Der er mange oplagte lejligheder. Det har også hjulpet mig om natten, hvis jeg har svært ved at sove. Det får systemet til at falde til ro.

Med god vejrtrækning får du fysisk og psykisk mere ro. Samtidig får du mere energi og bedre evne til at fokusere.

Deling af inspiration til bedre vejrtrækning

Podcast “Soultalk” med psykolog Kisser Paludan. Hun interviewer James Nestor, amerikansk forfatter og journalist. Han har skrevet bogen “Breath. The new science of a lost art”, og det er den bog, som de primært taler ud fra.

Det er James Nestor, der siger det gyldne citat, som blogindlægget her starter med: At mange mennesker slet ikke kender de gode egenskaber ved vejrtræning, fordi vejrtrækning er gratis. Det har ikke været muligt at kommercialisere, og dermed prissætte og markedsføre, vejrtrækning. Modsat træningsprogrammer, diæter med meget mere, som vi alle er med på er sundt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.