Magisk og mental oprydning

Ordensmenneske er en betegnelse, der ikke kendetegner mig på hjemmefronten. Omend jeg vitterlig mistrives i rod og uorganiserede rum. Et grundlæggende misforhold, som jeg gerne vil rette op på.

I sommer faldt jeg over en e-bog på Storytel, der hed “Magisk oprydning” skrevet af Marie Kondo, der er japaner og en spydspids for japansk minimalisme.

Det lød jo næsten for godt til at være sandt. Magisk oprydning – der skaber plads til det du elsker… Og trods jeg arbejder med marketing hver eneste dag, springer jeg selv glad i med begge ben, når nogen appellerer til (mine) drømme.

Drømme og et bedre liv sælger (til stadighed)

For jeg drømmer om det opryddelige hjem, hvor alt har sin plads, ingenting er nogensinde væk og mit mentale overskud i rolige rammer vil stige med 100%. Sikke et overskud alle i familien bare vil svæve rundt i!

Det var sommerferie og jeg fik hurtigt læst bogen. Tænk alligevel at skrive en hel bog om oprydning. Den blev dog også lidt langtrukken, trods Marie Kondos teknik i bund og grund er enkel: Smid ud. Jo mere des bedre. Organsier resten så det fylder mindst muligt.

Det lyder jo ikke som en helt ny erkendelse inden for oprydning og jagten på mere plads omkring sig, men hendes tilgang til udsmidningen er ret speciel. Du skal holde enhver genstand, ethvert stykke tøj, i dine hænder – og føle om det giver dig glæde eller ej. Hvis ikke. Smid det ud. Det er vigtigt ikke at forfalde til sentimentalitet.

Sommeren gik og det gjorde efteråret også. Jeg fik ryddet op i mit tøj, og så sluttede min magiske oprydning…

Marie indtager verden med Netflix

2019 kom og med det nye år startede også en Netflix-serie, hvor Marie Kondo tager på oprydningsbesøg i forskellige amerikanske (overfyldte) hjem. Jeg har set et enkelt besøg, og det var nok. Jeg kan fint forestille mig de øvrige afsnit. Budskabet er trængt ind!

Netflix er lig med effektiv markedsføring og stor seerskare, og jeg må sige, at Marie Kondo nu er allestedsnærværende på alle internationale medier for tiden.

Effektiv markedsføringskanon

Jeg er imponeret over hendes succes. Jeg elsker når mennesker driver deres passion til en fantastisk karriere. For Marie bliver helt ekstatisk, når hun på Netflix træder ind i et uoverskueligt hjem. Hun får et kick af at rydde op og dermed ændre (til det bedre – og gøre mennesker mere lykkelige). Jeg elsker at se, at vi, alle, er til fals for de, der lover at kunne opfylde vores drømme.

Marie Kondo virker bestemt som et elskværdigt menneske. Petit japaner, smilende og meget høflig. At se et afsnit af “Tidying Up with Marie Kondo” var ikke meditativt for mig (jeg læser om mennesker, der ser det som ren meditation at se Marie bruge sin specielle foldeteknik, når hun lægger tøj sammen), men det gav mig endnu et spark bagi. Bogen i sommer var ikke nok.

Jeg kræver et medgidsel

Som med motion tvangsindlægger jeg gerne et andet menneske til at gøre mig selskab. Det gælder i bund og grund alle aktiviteter, som jeg ikke rigtig gider – men gerne vil have glæden eller resultatet af.

Min ældste datter var uheldig at være i min skudlinje, og da hun selv er flittig bruger af vores køkken, fik jeg hende med på mission “magisk oprydning” i køkkenet.

Vi fik hældt al indhold af skuffer og skabe ud på gulvet. En Marie Kondo teknik at lægge ALT ud – og så successivt gå igennem alt, og skille fårene fra bukkene: Smid ud eller behold.

Det gør ondt på mig at smide ting ud, som er intakte. Jeg er ikke stolt af vores brug-og-smid-ud samfund. Men jeg ved af erfaring, at det ikke går godt at bruge min tid på at sælge på brugtmarkeder. Det er tidskrævende, og jeg ender med at have alt for meget på “stand by” inden det bliver solgt. Hvis nogensinde solgt.

Så jeg smider ud. Og kører på genbrugsplads. Tøj kommer i tøjcontainere til genbrug/videresalg.

Oprydning tager tid

Tilbage i køkkenet. Det tog en halv dag, og vi nåede kun halvvejs. Det tager tid at røre ved alting. Trods det faktum, at vi ikke brugte tid på at mærke efter følelser og god vs. negativ energi. Vi var ret rationelle i vores tilgang, og hurtige til at smide ud.

Selvom vi kun er halvvejs, med et enkelt rum, så mærker jeg den gode energi, når jeg hurtigt kan finde det, som jeg leder efter, i skuffer og skabe. Det er en helt anden og meget mere positivt oplevelse at bruge køkkenet nu. Vi er et lille skridt i rette retning, og jeg stiler efter at gå helt huset igennem. Men spørgsmålet er, om der er (ledige) weekender nok i 2019?!

For det skal være et større ryk, for at jeg er motiveret. Det skal gøre en forskel! Ligesom jeg aldrig kunne finde på at iføre mig løbetøj for at løbe 2 km. Mindst 5 km når jeg nu gør mig anstrengelserne med at tage tøjet på… Jeg finder heller ikke affaldssække, vand og sæbe frem for kun 15 min. effektiv oprydning og rengøring!

Men måske jeg netop bør indføre mikro-Marie-Kondo? Gøre en meget lille indsats hver dag, og sluttelig vil jeg være i mål langt inden et nyt år!

Drømmen om magi lever fortsat hos mig.

Mere om Marie

Er du blevet nysgerrig på Marie Kondo kan du læse om hende og hendes oprydningsteknik, som hun har opkaldt efter sit efter- og fornavn: konmari.com 

Bemærk hvor mange ansatte hun har i sit team. Sejt! Hun og hendes team er nu et “lifestyle brand”, der hjælper med at organisere dit hjem, og bringe glæde i dit liv. Fantastisk! Det er kløgtig forretning og markedsføring, der helt sikkert opfylder en masse mennesker behov.

Google Marie Kondo og du ser hvor mange jern den effektive kvinde har i ilden!


2 Replies to “Magisk og mental oprydning”

 1. Hej Annette

  Super god blog du har skrevet.
  Mit spørgsmål er måske lidt mærkeligt men her kommer det alligevel.

  Er det OK for dig at jeg referere til denne blog i mit nyhedsbrev?

  Du kan læse og se mere om mig på http://www.raffcoaching.dk

  De bedste hilsner
  Alicia Raff

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.