I selskab med en hund – og alt der følger med

Min familie var en af de mange, der fik status af at være hundeejer under Corona “lock down” i 2020. Det har været overraskende hårdt arbejde, men også uendelig glæde og betingelsesløs kærlighed.

Jeg er et udpræget hundemenneske. Plagede som barn og teenager mine forældre til køb af hund. Elsker hunde, og var med på, selv som teenager, at der også følger mange pligter med at have hund.

Som voksen har jeg altid gerne ville have hund, men da min mand er allergisk over for hunde, var den idé skudt til hjørne på forhånd. Men kunne den der allergi ikke udfordres? Var det overfor alle hunde? Jeg udsatte min mand for den ene og den anden hund blandt venner og veninder.

Charlie som hvalp. Han er en labradoodle. En blanding mellem labrador og puddel.

Er det muligt at have hund som hundeallergiker?

Det var min mands barndomsven, der havde en hund, som han ikke reagerede allergisk på. Ingen sviende, løbende, øjne, kløe i hals og på krop. Da så selvsamme hund fik hvalpe, ja så skulle der lige en deling af en flaske vin til – og så blev vi enige om, at en hund var lige, hvad vi manglede!

Lang historie kort. Vi får Charlie, og er rædselslagne for, om min mand pludselig vil begynde at reagere allergisk på hunden. Stadig intet med øjne og luftveje, men når Charlies hvalpetænder bider i hånden kommer der meget tydelige røde pletter. Heldigvis hører bid i hænder en meget kort hvalpeperiode til.

Store hunde fylder på alle måder

Charlie bliver en kæmpestor hund. Det vidste vi i teorien, men er nok alligevel let overraskede over, hvor “meget” han fylder. Og hvilken (bange) reaktion mange på gader og stræder, møder os med. Store hunde forskrækker mange. Helt forståeligt.

Min barndomshund blev 14 år og var en lille terrier. Charlie har samme størrelse som sin far; en kongepuddel. Han skal helt anderledes være lydig og velopdragen, fordi han simpelthen bliver for voldsom, hvis han ikke er.

Vi går til hvalpetræning, og træner ham på daglige gåture. Vi kunne med fordel træne ham endnu mere, men er også tilfredse, hvis vi får ham til at gå nogenlunde fornuftigt i snor – og ikke hilse på mennesker ved at hoppe op ad dem.

En ny verden: Hunde-community

Nok basal hundesnak. Det jeg vil fortælle om er det enestående “hunde-community”, som jeg har fået øjnene op for. Det har været en helt speciel oplevelse at stifte bekendtskab med. Pludselig taler jeg med stort set alle, som jeg møder på min vej, hvis de har hund for enden af en snor.

Charlie som voksen hund. Han fælder ikke fordi han er halv puddel. I stedet skal han klippes fra tid til anden.

Vi har naboer, som vi kun lige har hilst høfligt på gennem 17 år. Nu taler vi om alt muligt med dem. Fordi vi fik hund – og de gjorde det samme. Samtidig med os.

Det er selvfølgelig også fint IKKE at hilse og tale på alle de hundeejere, som du møder på din vej. Det er ikke hver dag, at jeg (og alle andre) lige har tid og overskuddet til de store snakke, og de er selvsagt helt fint!

Med den imødekommendhed og venlighed har virkelig slået mig. Det har været dejligt at mærke, at det stadig findes. At man sagtens kan være både venlig og interesseret i fremmede mennesker.

Mødesteder for hundeejere

Især på hundelegepladser er det nemt at stå i længere tid, og komme “jorden rundt” med en tilfældig hundeejer imens hundende pisker afsted. Med tre børn har jeg tilbragt mange timer på diverse legepladser. Her er jeg aldrig faldet i snak med andre mennesker. Selv om vi helt åbentlyst havde det til fælles, at vi havde børn. Og også selv om vores ukendte-for-hinanden børn legede sammen. Det gjorde ikke, at jeg – eller andre – faldt i snak.

Det interessante er, at på hundelegepladser taler alle sammen. Om alt muligt. Primært hundene forstås. Endnu er vi aldrig nået til, “nå hvad arbejder du så med” eller lignende spørgsmål, som typisk er det mest originale, vi danskere kan finde på, når vi møder nye mennesker. Det er virkelig befriende bare at tale om ens firbenet, hvilke race den er, alder, personlige træk, anbefalinger af gode steder at gå tur etc.

En hundelegeplads, hundestrand eller hundepark er gode steder at mødes. Her kan hunde løbe frit.

Online er der hunde over alt – fra hele verden

Et er de fysiske møder, men de communities, du kan blive en del af online er uendelig mange. Jeg er med i facebookgrupper, hvor der også bliver arrangeret månedlige træf og selvsagt har Charlie sin egen instagramkonto.

På instagram er det gået op for mig, HVOR mange hundekonti, der findes. Det er helt vildt. Verden over. Det er naturligvis hundeejeren, der “taler” på vegne af sin hund på instagram.

Jeg synes, at det er ret sjovt at indtage et alias som hund! Jeg fornøjer mig meget med at lade som om, at jeg kan læse, hvad Charlie tænker, og så videreformilde det. Og mange andre hunde(ejere) er sjove at følge. Både kreative og morsomme. Som altid er det fantastiske ved internettet, at du har hele verden for dine fødder. Jeg oplever, at jeg har fået “hundevenner” i både USA, Tyskland, Norge med flere – og rundt omkring i hele DK. Jeg har en idé om, at jeg kommer til at møde flere af dem.

Fem største fordele ved at have hund

  1. Bliv mødt med glæde hver dag. En hund har aldrig en dårlig dag! Er aldrig sur. Bliver lige så lykkelig over at se dig, om du har været væk i syv timer – eller bare ude med skraldespanden.
  2. Uforbeholden og hengiven kærlighed (jo det er muligt fra hund til menneske vice versa)
  3. Du får frisk luft flere gange om dagen. Lange gåture under lock down var min redning. Og er det stadig i en “normal hverdag”. At komme ud og røre sig i naturen er det bedste for sjælen!
  4. Har du lyst til at socialisere er det vitterlig bare at se op og smile. Offline som online. Der er masser af hundeejere, der er er nemme at slå nogle ord af sammen med.
  5. Du griner mere! Din hund vil helt sikker gøre skøre ting, som er nemt at grine af. Det er også ret sjovt at tale på vegne af sin hund… Det kan blive en underholdende dialog.

Fem største udfordringer ved at have hund

  1. Skal luftes tre (måske to?) gange om dagen . Også når du har travlt, er syg med influenza, det fryser 5 grader etc.
  2. Du skal altid tage hensyn til din hund. Uanset hvad du skal. Den kan ikke være alene i timevis. En arbejdsdag er alt rigeligt.
  3. Giver dig nogle nye faste udgifter: Forsikring, foder, tyggeben, godbidder, legetøj, dyrlæge, pasning… Jo større hund des mere spiser den!
  4. Træning. Undervurdér ikke hvor mange timer, du med fordel kan investere i træning. Heldigvis synes de fleste hundeejere også, at den del er sjov. Jo mere tid du investerer – desto mere lydig hund.
  5. I byen. Til middagsselskaber. Dine venner er af gode grunde overhovedet ikke så forelsket i din hund, som du selv er. Derfor skal du langt fra forvente, at din hund er velkommen. Tag udgangspunkt i, at den ikke er. Pasning er en udfordring. Uanset om det er en aften, en weekend eller tre ugers sommerferie. En stor hund er sværere at få venner til at hjælpe med at passe end en lille hund. Vi forventer at må finde en god hundepension, når vi skal på udlandsferier (Corona MÅ jo få ende en dag, og så vil vi gerne ud med vores pas. Langt væk. I fly…).

Interesselæsning og -lytning

Podcast: Let Slip the Dogs of More Happiness
The Happiness Lab with Dr. Laurie Santos

Lyt i Apple Podcasts.

“Companion pets – especially dogs – are credited with making our lives richer and more fun, but does the science back up this belief? Dr Laurie Santos breaks down what it is dogs can do to make us happier – and what behaviours we can adopt to experience the wellbeing boost of dog ownership even without buying one. She’ll also introduce you to Georgia the motorcycling dog and her owner, Laurette Nicholl.”

Dansk Kennel Klub – en masse gode råd om køb af hund og meget mere.

Videnskab.dk: Din hund forstår bogstavelig talt hvad du siger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.