Hjælp din teenager og dine forældre med at blive digitale i selvbetjening

Det er overskriften, som ingen nogensinde vil klikke på. For “min teenager er da digital. Hun sidder med næsen i sin mobil konstant, og er vildt god til at lave videoer”. Eller “min far på 70 år gider ikke sætte sig ind i den slags. Han klarer sig fint uden”. Måske. Lidt endnu. Men det bliver efterhånden vanskeligt at melde sig ud af vores (digitale) samfund. Og hvorfor skulle du?

Mit sigte er her; Hjælp din teenager og dine forældre til at få nøglen til samfundet Danmark. Nøglen er NemID og den åbner for en masse døre i det offentlige – men også på mange private sider fra du er 15 år. Måske er din teenager/far vild med at sælge brugte ting på dba.dk? Her er NemID et krav, for at kunne bekræfte køber og sælgers identitet. En sikkerhed for begge parter.

Photo by Sincerely Media on Unsplash

Alt det du gå glip af

Jeg har hørt om en elev, som missede sin reserveret plads på Niels Brock (Copenhagen Business College), fordi han ikke tjekkede sin e-Boks. Måske er det bare en uddannelsesleders skræmmekampagne? Den virker på mig!

Forleden fik min datter på vej ud af 9. klasse brev fra det gymnasium, som hun har søgt som sin 1. prioritet. Brevet kom udelukkende via e-Boks. Og ungdomsuddannelsen blev ansøgt med NemID via optagelse.dk

Alligevel har mange unge aldrig fået bestilt NemID, e-Boks og heller ikke netbank og/eller mobilbank. Min kæphest. Start god økonomiske vaner tidligt.

  1. Overblik over din økonomi – indtægter, udgifter og forbrug
  2. Start en opsparing – og få det du drømmer om
  3. Selvbetjening – klar selv alt fra din mobil
  4. Tjek din løn – er den korrekte løn bliver indsat på kontoen.
Photo by Benjamin Elliott on Unsplash

Du kan selv alt

NemID åbner for rigtig mange døre og mange former for selvbetjening. Det er nøglen du ikke vil undvære. Modstandere vil sige; Selvbetjening er jo bare en spareøvelse og dårligere service). Tilhængere vil sige; sikke en fantastisk service, at jeg kan få lov at gøre alt selv. Den ultimative frihed – uafhængig af at andre skal gøre det ene og det andet for mig.

Naturligvis er der en gruppe i samfundet, som er afhængig af at få hjælp. Og det skal de have! Heldigvis er gruppen af selvhjulpne langt større, og det er bare med at gribe de muligheder, der er for selv at have overblik og styring uanset om det er bestilling af tid hos lægen, din forskudsopgørelse hos SKAT, låne bøger på biblioteket eller ordne din daglige økonomi. Det let, sikkert og aldrig for sent at springe på toget.

Hvor har du størst glæde af selvbetjening? Del gerne gode erfaringer og gode websites i kommentarfeltet.

One Reply to “Hjælp din teenager og dine forældre med at blive digitale i selvbetjening”

  1. Et godt tip fik jeg fra facebook, hvor Sidsel skriver:

    “Her har vi lavet en variant der hedder – teenager lær de gamle at FaceTime så lærer de dig at smalltalke ? og når de kan FaceTime kan teenagere nemt guide dem igennem NemID o.lign ??”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.