Digitale lommepenge og hævekort til børn

[Disclaimer: Jeg er i dag – siden marts 2018 – ansat hos Danske Bank. Det var jeg ikke, da jeg skrev dette blogindlæg oktober 2017]

Lommepenge. Et emne vi ikke kommer uden om herhjemme. Vi har et par børn, der meget vedholdende minder os om det. Men vi forældre har aldrig kontanter. Det har vi nu fundet en løsning på.

Vi bor 200 m fra en kontantautomat. Men det er ikke den langsigtede løsning omend den har reddet os rigtig mange gange. For selv 200 m er ubekvemt for den magelige sjæl sen aften eller tidlig morgen…, og børnene skal altid bruge pengene NU, for nu skal de møde i skole om 10 min. eller bussen kører om 2 min.

Nu har børnene fået deres eget hævekort, og det gør udbetaling af lommepenge væsentlig nemmere. For både børn og forældre.

Digitale penge er fremtiden
Danske Bank har lanceret deres lommepenge app for børn ml. 8 og 14 år med tilhørende to konti. En konto, som barnet kan hæve fra og en konto, hvor barnet kan spare op. Jo der er bestemt en lærende funktion fra bankens side ved at vise barnet, at opsparing kan føre til større køb.

Som forælder har du adgang til og overblik over kontoen. Du kan sætte et loft for, hvor mange penge, der må hæves. Barnet kan bruge kortet i hæveautomater og i butikker. Du kan desuden bestemme, om barnet må kunne bruge kortet til at handle på netbutikker eller ej (en funktion, du online aktiverer eller ej). Hævekortet er et debetkort (modsat kreditkort) – barnet kan altså aldrig bruge flere penge end der står på kontoen.

Hver gang vores 10-årige bruger kortet får vi en sms, hvorpå der står hvilket beløb, der er hævet.

Både barn og forældre elsker allerede det kort. Vores 10-årige synes, at det er en enorm frihed (hvilket det jo også er) at have sit eget hævekort, og hun holder nøje regnskab med, hvad ting koster og hvad hun bruger af penge vs. sparer op. Vi forældre benytter os meget gerne af lige at overføre 20 kr. og sende barnet i nærmeste supermarked for at hente de to liter mælk, som vi står og mangler! Pengegaver fra bedsteforældre kan også sættes ind på kortet, hvis man ønsker.

MasterCard til pige på 13 år
Ældstebarnet så sig selv for gammel til lommepenge app. For 13-17 årige er det i Danske Bank muligt at få et helt almindeligt hævekort eller et MasterCard (stadig debetkort). Vi valgte MasterCard, som koster et beløb at bestille. Det gjorde vi for, at hun kan bruge kortet i udlandet. Ikke at vi rejser uafbrudt til det store udland, men vi bor en halv time fra Malmø…

Med dette kort er der også adgang til MobilePay. Endnu en kæmpe frihed. Både for brugeren – men også for vi forældre/andre, som har brug for at overføre penge til pigens konto (hjælp til indkøb, køb af fødselsdagsgave til x fra klassen, egen fødselsdagsgave mv.). En frihed som selvfølgelig skal læres at håndtere, men i mine øjne kommer vi langt ved at vise vores børn tillid.

Et minus ved MasterCard er, at der ikke findes nogen app til det. Forældrene kan se det på egen kontooversigt, hvis man vil. Man kan også, som forælder, vælge ikke at have adgang til kontoen, og undlade at se transaktionerne.

Da man skal være 15 år for at kunne få en NemID adgang, og dermed adgang til netbank og mobilbank, kan barnet udelukkende bruge bankens sms-service. Det fungerer også okay i mangel på app. Hver mandag får begge børn deres saldo tilsendt pr. sms. De kan til gengæld sende en sms til banken, hvornår som helst og skrive “s” for saldo – og så straks få den tilsendt.

MYMONII dansk lommepenge app
Nok om Dansk Bank. Som vi tilfældigvis er kunde hos, og derfor mere eller mindre “bevidstløst” benyttede os af deres tilbud. Andre banker tilbyder givetvis noget tilsvarende – eller gør det meget snart.

Jeg vil faktisk meget gerne slå et slag for MYMONII som er en dansk iværksættervirksomhed, som har lanceret et meget fin lommepenge app til børn. Det er Louise Ferslev (yes – jeg vedkender mig, at jeg elsker kvindelige iværksættere, og vil gøre alt for at bakke dem op!), der står bag. Nu med et større team, investorer og advisory board.

For nuværende er det ikke rigtige penge, der er i MYMONII app’en (passer både til itunes og android), men et rigtig godt værktøj til at lære børn om penge – og det at tjene penge. At yde før du kan nyde. MYMONII er et lommepengeregnskab ml. forældre og børn, hvor forældre kan oprette opgaver for børnene, og hvor de kan lægge til (når opgave udført) og trække fra (når racerbilen er købt).

mymonii lommepenge app
MYMONII er en dansk lommpenge app til børn og voksne

Alle kan downloade app’en. Uanset bank. Barn og forælder skal blot have hvert sit mobilnr.

Står I i legetøjsbutikken betaler du med dit almindelig betalingskort, og efterfølgende trækker du beløbet fra i app’en MIMONII for at barnet kan se status.

MINOII tester p.t. forskellige betalingsløsninger, og det bliver spændende at følge udviklingen. Ingen tvivl om at det er et fantastisk godt læringsredskab til også meget unge børn.

Læs meget mere om gode råd til at lære dit barn om økonomi – og hvad vi bruger penge på hos MYMONII.com

Begreb om penge
Er der risiko for, at børnene får et meget lempeligt forhold til penge – nu de aldrig har dem mellem hænderne? Jeg tror det ikke. Penge er for dem lige så meget penge selv om de er digitale. Vi forældre har ansvaret for at sætte dem grundlæggende ind i penges herkomst (nej de vokser ikke på træerne), tings værdi og at man ikke kan bruge flere end man har. En grundlæggende respekt for et nul!

Vi har haft en del snakke om økonomi, for at give børnene indblik i og forståelse for, hvad penge er for en størrelse. Men de skal have en vis alder, og i min optik ikke indblandes i samtaler om større økonomiske voksen-beslutninger som omlægning af boliglån m.v.! Det kan give nogle bekymringer i små hoveder, som er fuldstændig unødvendige.

Jeg husker, hvordan en anden forælder fortalte mig, at vores datter (tror hun dengang var 6 år) havde fortalt, at “vi var meget fattige hjemme hos os”. Og det skyldtes alene, at jeg en del gange havde svaret med “det har vi ikke råd til”, for simpelthen hurtigt at lukke ned for hendes plageri, når hun uhæmmet pegede på alt fra rulleskøjter til italiensk is!

Så det er noget med at tænke over sit eget ordvalg. Råd til… er jo et prioriteringsspørgsmål, og det er også, hvad børnene skal lære. Jo vi kan fint købe rulleskøjter, men så er der ikke også penge til x og y. Hele tiden er økonomi jo et spørgsmål om prioritering. “Nice to have – need to have.” Hvis du vælger at købe y eller spare op til x – så kan du ikke købe z her og nu. Lidt tungt. Men nødvendigt. Mange voksne har vel stadig ikke lært det…, og vi må gøre, hvad der står i vores magt, for at børnene får et sundt forhold til økonomi og ikke ender med at gældsætte sig straks de kan. Og hvorfor skulle de dog også gøre det?!

6 Replies to “Digitale lommepenge og hævekort til børn”

 1. Rigtig fint overblik. Vi har brugt Mymonii siden de startede, og det fungerer fint, selv om de godt kunne være lidt skarpere på testfaser af nye versioner. Nu er Mymonii lige blevet skiftet ud med Visa Debit for den 13-årige, kombineret med MobilePay, opsparingskonto og netbank. Nykredit giver ikke gode muligheder for 10-årige, så der må vi vente lidt endnu. Men vi Ælsker at være kontantløse – og jeg tror, det er en myte at børnene ikke kan få lært det med penge digitalt. 😉

  1. Tak for din kommentar Astrid! Bloggens første! 🙂
   Jeg opdagede personligt Mymonii for sent – og tror ikke pigerne er klar på et bytte nu! 😉 Men jeg synes, at app’en virker som et godt læringsredskab. Især for børn under 13 år.
   Enig – børnene skal nok lære penges værdi selv om de ikke har dem fysisk i hånden.

 2. Ja – kommentarerne er i høj grad rykket over på Facebook, men sommetider vil man også gerne bare have debatten om indholdet i forlængelse af indlægget og ikke spredt ud over sociale medier.
  Vi har i øvrigt forsøgt at teste den betalingsløsning, som Mymonii har i beta, men ikke fået det til at virke. Den amerikanske pendant til Mymonii hedder Bankaroo – den har vi også været på, da Mymonii ikke altid fungerer helt gnidningsfrit – men vi er retur, og jeg hepper på dem. Jeg kan også godt lide danske kvindelige iværksættere. ?
  Fedt at du blogger igen! ?

  1. Præcis præcis Astrid. Det er jo umuligt at fremsøge/genfinde noget som helst på facebook, og derfor så rart, når kommentarerne står i forlængelse af selve blogindlægget.

   Og tusind tak for din opbakning! 🙂

  2. Hej Astrid.

   Vi faldt lidt sent over dette blogpost, så derfor kommer der lige et forsinket svar her til jer.

   Tak for de fine ord. Betalingsløsningen i Beta skulle vi køre igennem TestFlight appen – og jeg er helt enig med dig i, at det var noget rod 🙂 Så lærte vi det.. Hele testfasen har faktisk lært os mange ting og snart er vi klar til at lancere den rigtigt i MyMonii appen, så vi er fri for at have TestFlight appen i vejen.

   Måske har I lyst til at tjekke den ud, når den er live og give feedback på den? 🙂 Det kunne være fedt..

   God weekend! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.